Što je obiteljsko stablo i kako može pomoći?

Ako je nekoj osobi dijagnosticirana Fabryjeva bolest, drugi članovi obitelji mogli bi također imati tu bolest (pogledajte odjeljak Genetika da biste saznali više o tome kako se prenosi iz naraštaja u naraštaj). Uvidom u podatke o članovima obitelji ili obiteljskoj povijesti osobe liječnik i/ili genetski savjetnik može sastaviti obiteljsko stablo.

Što je genetski savjetnik?

Genetski savjetnici posebno su obrazovani da bi pomogli osobama koje pate od nekog genetskog poremećaja ili njihovim članovima obitelji. Oni pružaju uravnotežene informacije i pomažu vama ili članovima obitelji doći do informiranih odluka o zdravlju i budućnosti.

Genetski savjetnici mogu vam pomoći. Oni mogu učiniti sljedeće:

Analiza obiteljskog stabla može pomoći prepoznati koji bi članovi obitelji mogli biti izloženi riziku kako bi se mogli testirati. Čak i ako član obitelji trenutačno ne pokazuje nikakve simptome, oni bi se mogli pojaviti kasnije u životu.

Testiranje za Fabryjevu bolest

Kliknite ovdje da biste primili nekoliko informacijama o tome kako razgovarati o Fabryjevoj bolesti s članovima obitelji i o glavnim stvarima koje biste im trebali reći

Razgovor s obitelji

Kliknite ovdje da biste preuzeli obrazac s pomoću kojeg ćete moći sastaviti obiteljsko stablo. Možete ga odnijeti svojem liječniku na daljnju analizu kako bi se pratila Fabryjeva bolest u vašoj obitelji

Obrazac obiteljskog stabla